Thursday, December 15, 2011

Saya,Anda,Muslimah dan Jilbab

Assalamualaikum. Annyeong!


hee~ kali ni nak membebel pasal tudung . Specificnya nak cakap pasal jilbab.JILBAB?ha’ah..jilbab ler…aigoo..= =’


JILBAB.


Siapa yang pakai?semestinya kita akan jawab : Orang Islam.Ye ke? Habis tu , kenapa ramai je orang Islam yang tak pakai? Bukan kata jilbab je , tudung pun tak pakai. Kalau kita lihat, ramainya yang membangkang, memberontak, mempersoalkan tentang perintah Allah memakai jilbab ini.


Firman Allah:


''Katakanlah kepada wanita beriman,hendaklah mereka menahan pandangan mereka,memelihara kemaluan mereka dan jangan menampakkan perhiasan mereka kecuali apa yang biasa nampak.Hendaklah mereka menutupkan jilbab mereka ke dada mereka,dan janganlah menampakkan perhiasan mereka kecuali kepada suami mereka,ayah mereka,ayah suami mereka.." (An-nur:31)


Firman Allah lagi:


“Wahai Nabi,katakanlah kepada isteri-isterimu,anak-anak perempuanmu dan isteri orang mukmin hendaklah ia menjulurkan jilbabnya keseluruh tubuh mereka.Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah dikenali,kerana itu mereka tidak diganggu.Dan Allah adalah maha pengampun lagi maha penyayang.” (Al-Ahzab:59)


Sebenarnya ramai orang yang mengenakan tudung. Tapi niatnya hanya sekadar menutup kepala sahaja. Laaa.. dah nama pun tudung, memang la tutup kepala saja. Aiii.. bukan tu maksud saya. I mean that, pakai tudung saje je laa… tiada nilai pada tudung tu. Tidak bersungguh2 menjaga aurat. Aikk? Ade ke camtu? Of course la ade.. Pakai tudung, tetapi saiznya kecil atau jarang,ditambah lagi dengan baju dan seluar yang SUPER ketat dan singkat. Golongan ini memang ada di mana2 sahaja di seluruh Malaysia. Tapi kalau di kawasan kalian memang tiada golongan seperti ini, Alhamdulillah..=D


Hurm.. Seperti firman di atas,sangat2 jelas Allah memerintahkan kita supaya melabuhkan jilbab ke dada. Tapi? Apa yang berlaku? Oh no..! Fesyen sekarang membutakan mata ummat manusia.. Maaf kalau saya katakan.. Tetapi itulah hakikatnya! Mereka mencipta variasi tudung yang betul2 terletak atas dada mereka. Malah ada yang terang-terangan menonjolkan bentuk dada mereka. Sungguh, saya tak faham. Apa sebenarnya yang menghalang mereka untuk memakai jilbab selari dengan syariat Islam? Bimbang lelaki2 tak dapat melihat tubuh badan mereka? Bimbang dikatakan manusia kolot? atau…apa? Please.. DO ENLIGHTEN ME!! Nak tahu sangat2 ni..


“Hok alohh..ce tengok,ramai je kan yang pakai tudung , tapi cehh…Hampeh! penipu, penyangak, hipokrit, tak solat,yada3..haihh..yang penting hati baik la kak..”


Eh2.. Siapa yang turunkan perintah berjilbab ni? Orang yang pakai tudung ke Allah? Allah kan.. Lagi satu, kenapa mencari keburukan wanita berjilbab yang imannya mungkin masih belum mantap? Kenapa…..? Buang yang keruh, ambil yang jernih.. baru lah teguh peribadi kita.. Jangan sibuk mencari keburukan orang lain tanpa berniat untuk memperbaiki orang tersebut tetapi hanya untuk mengutuk dan mempersenda mereka..No No No! Allah marah tau!


Ada jugak yang kata bahawa jilbab ni menyusahkan kita untuk bergerak aktif. SAY WHATT?? siapa kata?? Ce kabo.. jilbab nie halang kita dari apa? Kabo sket..Nak tau gak ni.. Kita ni bukan orang zaman dulu yang kena pergi berperang apa semua tu! kita cuma pergi sekolah, pergi tuisyen, kuliah, kerja.. siap berseronok lagi. So, apa yang susahnya? Bukaaaaaak mata kalian luas2, ramai tak wanita berjilbab di luar sana yang menjadi suri rumah, yang bekerja, yang hadir ke kuliah, ke tuisyen.. Malah ada yang aktif dalam organisasi2 yang sememangnya memerlukan banyak tenaga dan pergerakan fizikal! Kagumnya, mereka mampu melakukan semua itu tanpa menjadikan jilbab sebagai batu penghalang. Hebat kan !


Kalau rasa yang memakai jilbab labuh itu menyukarkan kita untuk mendapat peluang pekerjaan, ingatlah… Allah itu Maha Kaya. Allah yang mengatur rezeki. Bukan pengarah filem, bukan penulis majalah, bukan siapa2 okey.. No No No..Allah akan memberikan yang THE BEST EVER buat hamba2-Nya yang beriman dan bertaqwa.. InsyaAllah..=)


Natijahnya, kita perlu menyingkirkan rasa malas dan please.. STOP! berhentilah mencari alasan untuk membenarkan perbantahan kalian terhadap jilbab.. Kita perlu sedar betapa pentingnya peranan jilbab, kerana apabila kita memakainya ikhlas kerana Allah SWT maka hakikatnya kita telah menang di Akhirat nanti.Subhananllah! =D


Jilbab sangat2 lah mulia..Kemuliaan itu tercermin dari fungsi jilbab yang darjatnya lebih tinggi kalau nak dibandingkan dengan pakaian wanita yang terlalu bersifat keduniaan sekarang ni. Ingat, jangan sesekali kita menodainya dengan sifat kemunafikan kita kerana jika demikian,jilbab tidak lagi menjadi perlindungan,malah ia akan mendatangkan kecelakaan pula.Nauzubillah..


Sampai di sini saja coretan pena saya kali ni..Maafkan saya jika bahasa saya tidak sedap di baca atau apa2 saja kesalahan saya sepanjang pembacaan kalian.. Syukran kerana sanggup habiskan pembacaan anda..insyaAllah besar ganjarannya..thanx a lot!=D

Ukhuwwah fillah..


Wassalam..=)


0 comments: